Și, totuși, extratereștri: Vatican crede în ei, dar Iisus Hristos rămâne unic
Un documentar despre Galileo Galilei, omul care ne-a dat telescopul și ne-a învățat să privim dincolo de cer și concepții.
Biserica nu s-a înțeles niciodată prea bine cu știința și în special cea catolică n-a avut o relație bună cu științele care au încercat să arate că mai este și altceva pe lume decât Dumnezeu. Recent însă astronomul oficial al Vaticanului a admis că viața extraterestră ar putea exista.
În iulie, NASA a anunțat că a descoperit o planetă similară Pământului, deși la o distanță foarte mare de planeta noastră. Prin „similară” se înțelege că ar putea găzdui viață, iar asta i-a făcut pe oamenii de știință să spere că poate cândva un om ar putea ajunge acolo. Pe cei de la Vatican i-a făcut să își lărgească orizonturile de toleranță cu privire la viața extraterestră.
„Probabil că există viață acolo și probabil că există și o formă inteligentă, dar nu cred că îl vom întâlni vreodată pe domnul Spock acolo”, a afirmat Jose Funes, directorul Observatorului Vaticanului din Roma, conform AFP. El nu s-a dezis însă de crezul instituției pe care o reprezintă. „Descoperirea de viață inteligentă nu înseamnă însă că mai există un alt Iisus. Venirea pe Pământ a fiului lui Dumnezeu este un eveniment unic în istoria omenirii și a Universului”, a spus Funes.
Aceste afirmații vin la câteva sute de ani după ce Biserica Catolică a renegat dreptul cercetătorilor de a vedea dincolo de poveștile din Biblie. În 1633, Galileo Galilei era forțat să retragă afirmația conform căreia Pământul orbitează în jurul Soarelui. Atunci, Galilei ar fi spus: „eppur si muove„. În traducere, asta înseamnă: „și, totuși, se mișcă”.
Acum, Funes susține că Biblia nu este o carte de știință, n-ar trebui să căutăm răspunsuri în ea. „Răspunde la întrebări importante, cum ar fi «care e rolul nostru în Univers?»”, a spus acesta, adăugând că astfel de răspunsuri pot veni și din explorarea altor stele și planete. „Acest tip de cercetare, căutarea vieții în Univers, ne ajută să ne înțelegem, să ne înțelegem potențialul, dar și limitele noastre”, a mai spus Jose Funes.
Preoții ortodocși din Rusia sfințesc oameni, echipamente și navete care urmează să plece în spațiu. Între timp, Vatican și Papa Francisc încep să înțeleagă altfel lumea și Universul.